KUK BUK nie je iba receptový zápisník
Inspiary funguje už 3. rok a my sme stále nepriniesli niečo VEĽKÉ v rámci nášho portfólia. Teda do decembra 2021, kedy sa nám po roku podarilo predstaviť KUK BUK. Keďže sa jedná o prvotinu, ľudia mali veľké očakávania. Dalo by sa povedať, že väčšina zo sledujúcich počítala s diárom a rok 2022. Jasné, veď to je taká papiernicka klasika, že keď máte v ponuke plánovače a priamo v názve diár, práve tento výrobok bude ako prvý velikán. A keďže radi prekvapujeme ľudí, skôr ako do diára sme sa pustili do receptového zápisníka s pridanou hodnotou. Veď keď už máme priniesť niečo na trh, nech to vie aj pomôcť. No a čo je teda tá pridaná hodnota? To sa dočítate v článku.
Bežná domácnosť sa zvykne najčastejšie stravovať doma. To znamená, že sa uskutočňujú veľké a časté nákupy. Následne sú potraviny doma uskladnené a podľa receptu využité pri varení. Počas varenia sa časť ingrediencií stáva odpadom a tak sa vytvára potravinový odpad, ktorý na Slovensku ročne váži odhadom 0,86 mil. ton . Viete ale čo potravinový odpad znamená a ako sa proti nemu dá bojovať? Množstvo ľudí má nesprávne návyky, ktoré vedú k plytvaniu jedlom. Až jedna tretina všetkého jedla vyrobené na ľudskú spotrebu sa nikdy nezje. Ak trávite veľa času nie len pri sporáku (kuchynský odpad sa netvorí len pri varení, ale napríklad pri zlom skladovaní potravín), tak pár strán o predchádzaní odpadu z kuchyne môže byť len nápomocným obsahom. Samozrejme sme si poučky a informácie nevymysleli sami, ale do projektu sme si prizvali ľudí z OZ Free Food, ktorí sa tomuto problému venujú dlhodobo a majú za sebou rôzne projekty.
KTO JE OZ FREE FOOD?
Free Food je občianske združenie, ktoré od roku 2015 bojuje proti plytvaniu potravinami na Slovensku. Ich najznámejšie projekty sú „Komunitné chladničky“, „Pekný džem zo škaredých jabĺk“, zmeny legislatívy v prospech darovania potravín, „Zero Waste brunche“, ,,Zero Waste kantína – projekt pre školy”. Prostredníctvom osvetových aktivít, online príručiek a videí sa snažia priblížiť problém plytvania potravinami širokému obyvateľstvu. V ponuke majú aj prednášky, workshopy alebo Zero Waste cateringy.
Vďaka Free Foodu sa môžete v knižke dozvedieť ako správne skladovať potraviny, aby vám vydržali čo najdlhšie. Alebo správne umiestnenie v chladničke. Viete čo nepatrí do hornej poličky a čo naopak patrí do tej spodnej? Myslíte si, že sa čučoriedky nedajú skladovať dlhšie ako pár dní? Poznáte rozdieľ medzi dátumom spotreba a dátumom minimálnej trvanlivosti? Toto a množstvo ďalších návodov nájdete na prvých stránkach KUK BUKU.
ZDRAVŠIE ALTERNATÍVY V KUCHYNI
Tak ako je pre nás dôležitá téma v rámci plytvania potravinami, rovnako podstatné je, čo a ako jeme. Nevedomosť o niektorých zloženiach nám môže spôsobiť zdravotné problémy s pečeňou alebo žalúdkom. Čo teda jesť, nejesť, ako jesť, kedy jesť a čím to nahradiť? Všetky základné informácie si pre vás pripravil Michal Pataky.
KTO JE MICHAL PATAKY?
Michal Pataky je autorom UltraTréning systému, stravovacieho plánu Ultrajedálniček a knihy Potravinový podvod páchaný na vašich deťoch. Momentálne je jediným certifikovaným inštruktorom transformačného programu Amazing 12 na Slovensku. Okrem toho je majiteľom telocvične FORCE8.sk. V rámci svojej profesionálnej kariéry sa venuje najmä silovo-kondičnému tréningu, zdravej výžive a optimalizácii životosprávy. Pomáha ľuďom s chudnutím a aktívnym životným štýlom.
Vďaka tejto časti si možno uvedomíte, že zmena nie je až tak náročná a pritom vie veľa spraviť. Veď viac ako polovica Slovenska trpí nadváhou alebo obezitou. Tento fakt vytvára priestor na diskusiu, či je teda naše bežné stravovanie v poriadku. Preto nájdete pri vypísaných základných potravinách dôvod, prečo sa neodporúča konzumovať a čo spôsobuje. V rámčekoch sú tipy na zdravšie alternatívy. Po základnom oboznámeni sa s potravinami prechádza obsah do sféry správneho nakupovania a jedenia. Najlepším spojením zdravého pre planétu aj pre naše telo sú lokálne potraviny, ktoré nemusia cestovať dlhé kilometre. Čo nám pripomína – SEZÓNNY KALENDÁR.
SEZÓNNY KALENDÁR
S dvojstranným Free Food kalendárom síce nebudete vedieť, kto má dnes meniny alebo v akej fáze sa práve nachádza Mesiac, no prezradí vám, kedy je u nás ovocie a zelenina NAJ – najčerstvejšia, najchutnejšia a najzdravšia nielen pre nás, ale aj pre planétu. Jeden z najlepších pomocníkov pri orientácii zrelosti potravín. Ak vlastníte KUK BUK, určite si kalendár odfoťte a využívajte ho pri nakupovaní. Vďaka nemu budete mať prehľad o čase zberu a skladovania.
Toto by bol teda náš zatiaľ najväčší projekt v rámci Inspiary. Ak vás baví varenie, určite sa vám zíde nie len na zapisovanie si svojich obľúbených receptov, ale možno vďaka nemu ušetríte peniaze, pretože sa naučíte správne skladovať potraviny a tak im predlžíte život. Všetky potrebné informácie nájdete na našom eshope WWW.INSPIARY.SK